piątek, 26 października 2012

Bannock.


Bannock to ciasto,które można bardzo łatwo i szybko przygotować. Pomysł na zrobienie takiego ciasta pochodzi ze Szkocji, ale znajdziemy go również w rodzimej kuchni całej Ameryki Północnej a nawet przyrządzają go ludy pochodzenia arktycznego - Innuici.

Składniki :
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
  • owoce leśne, kawałeczki czekolady, rodzynki, można dodać miód do ciasta.


Przygotowanie: Sypkie składniki mieszamy w naczyniu i dolewamy stopniowo wodę. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby nie lepiło się do rąk. Gotowe ciasto najlepiej formować w kształcie bułki, chleba, biszkoptu, albo na płask.

Pieczenie:  Piec możemy na 2 sposoby. Najlepiej piec ciasto na metalowym naczyniu, przechylonym do kierunku ogniska. Pieczemy około 45 minut, aż do zarumienienia się skórki i co jakiś czas obracając ciastem. Można również piec na patyku, owijając podłużne ciasto wokół niego.




Wskazówki:

  • Wodę należy dolewać stopniowo tak, aby ciasto się nie lepiło do rąk. 
  • Nie dociskaj ciasta do metalowego naczynia. W trakcie pieczenia musimy nim obracać więc nie warto go "przyklejać"   
  • Nigdy nie piecz ciasta na żarze, ponieważ ciasto się przypali i przywrze do naczynia.
  • Do wypieku najlepiej używać naczyń 3 razy większych od surowego ciasta. Przy wypieku ciasto urośnie.
 

Piekąc ciasto byłem tak głodny, że najchętniej to bym zjadł surowe. Ale jestem strasznym łakomczuchem i  kiedy zobaczyłem już zarumienioną i twardą skórkę to nie mogłem się oprzeć i urwałem kawałek. Ciasto jest słodkie i suche i przede wszystkim pyszne. Zdecydowanie zrobię je jeszcze niedługo ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz