Bardzo fajny patent do gotowania nad ogniem. Można taki statyw regulować na dwa sposoby. Składa się on z dwóch odpowiednio przygotowanych kawałków drewna. Robi się go bardzo prosto i jest praktyczny.
Musimy znaleźć odpowiednie drewno z odgałęzieniem co będzie pełniło funkcję wieszaka na puszkę lub garnek do gotowania wody. Następnie po stronie wieszaka robimy wcięcia w których będzie obsadzony kij. Ilość tych wycięć jest dowolna, im więcej tym większą regulację mamy przy gotowaniu. Kije przygotowujemy jak na zdjęciach poniżej.
Następnie obsadzamy w odpowiadającym nam wcięciu kij podtrzymujący całość i gotowe. Regulować można wybierając wysokość nad ogniem poprzez wcięcia.
Jeżeli mamy już coś nad ogniem to można regulować również przez obracanie kłody na ziemi.
W wietrzne dni proponuję zrobić wcięcia pod większym kątem, aby mieć gwarancję, że nasze przyrządzane paliwo nie pozbawi nam ognia lub co gorsze....obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz